Anneanne ve babaannelerimiz hep anlatmıştır anneni ya da babanı evde doğurdum, kırsal kesimde de tarlada doğurdum gibisinde. Aramızda evde doğanlar da mutlaka vardır…
Gelişen teknoloji doğumların ev ortamından hastane ortamında geçmesini sağladı. Hastane ortamındaki doğum daha az bebek ölümlerine, daha hijyenik doğumlara ve ilaçlardan faydalanılabilmesine olanak sağladı. Fakat günümüzde evde doğumlara tekrardan bir yöneliş oldu. Peki, evde doğum yapabilmenin şartları neler, kimler evde doğum yapabilir?
Kimler Evde Doğum Yapabilir?
- Normal bir hamilelik geçiren, doktoru tarafından herhangi bir sakınca görülmeyen hamileler için evde doğum ideal olacaktır.
- Evinin rahatlığında kendisini daha rahat hisseden, ailesiyle o anı canlı canlı paylaşmak isteyen, evinde rahatça gezmek isteyen gerekli ihtiyaçlarını evinde gidermek isteyen anne adayları evde doğum yapabilmektedir.
Fakat hamilelik süreci hep olumlu gidecek diye bir şey yok. Kimi hamilelerin birtakım sorunları oluyor ve evde doğum onlar için olumsuz oluyor. Eğer şeker hastalığınız varsa, yüksek tansiyon, erken doğum gibi sağlık sorunlarınız varsa ve evde doğum için gerekli sağlık ekibi evinizde yoksa hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için evde doğum yapamazsınız.
Evde doğum için her türlü ekipmanların hazır olmuş olması gerekir. Her türlü acil durum için doğum sırasında ambulansın kapının önünde hazır olması gerekiyor. Doğum öncesi ebeniz ve kadın doğum uzmanınızla iletişime geçip evinizde hazır bulunmalarını sağlayın. Doğumun ne zaman gerçekleşeceği belli olmaz. Sabahın köründe veya gecenin bir yarısı. Bu yüzden acil durum için hastaneye ulaşabilmeyi sağlayacak araçlarda hazır bulunmalıdır. Tüm bu hazırlıkların olması durumunda evde doğumunuzu güvenle yapabilirsiniz.
Evde doğum yapan anneler psikolojik olarak kendilerini daha rahat ve huzurlu hissediyor. Çünkü yabancı onladıkları bir ortamda doğumu gerçekleştiriyorlar. Evde doğum yapan anneler bebekleriyle daha fazla ilgilenebiliyor.
Acilen Hastaneye Gitmeniz Gereken Durumlar
*Doğumunuz bir türlü gerçekleşmiyorsa,
*Bebeğin amniyotik sıvısı mekonyumlu ise,
*İlk önce plasenta gelirse,
*Bebek kordonu bebekten önce gelirse veya dolanırsa,
*Vajinal kanamanız var olandan daha fazlaysa,
*Doğumun gerçekleşmesinden sonra plasenta çıkmazsa,
*Bebek iyi görünmüyor ve nefes sıkıntısı varsa hemen en yakın hastaneye gitmelisiniz.
Tekrar hatırlatmakta fayda var. Evde doğum; doktorunuzun uygun görmesi, bebeğinizin sağlık yönünden bir sorununun olmaması ve doğum zamanında kadın doğum uzmanı, ebe ve teknik ekipmanın hazır bulunması gerekmektedir.