Kent Gündemi – En Güncel Haberler!

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Bebek ve çocuklarda kusma nasıl durdurulur?

Bebek ve çocuklarda kusma nasıl durdurulur?

ozan ozan -
88 0

Bebek ve çocuklarda kusma olayıyla pek çok kez karşılaşabiliyoruz. Özellikle bebeklerde mama verdikten sonra muhakkak bir kusmaya tanık oluruz. Önemli olan olağan bir kusmayla olağan dışı bir kusmayı ayırt edebilmektir. Çünkü gözlemlediğimiz olağan dışı bir kusma oluşabilecek ağır bir tabloyu erkenden fark etmemizi sağlayacaktır.

Kusmayı nasıl ayırt etmeliyiz? Kusma türlerini ayırt etmek özellikle bebeğin ilk aylarında bizi hayli zorlar. Anne ve babanın strese girmesine neden olur. En dikkat edilmesi gereken nokta kusmaya eşlik eden bir karın ağrısı, karında şişkinlik ve ateş olup olmamasıdır. Bu belirtiler olduğunda acilen doktora başvurulmalıdır.

Bebek ve çocuklarda kusma sorunlarını önlemek için belli başlı yapılması gerekenler vardır. Öncelikle bebeğinizi besledikten hemen sonra yatırmayın, dik tutmaya özen gösterin. Bebeğinizi çok fazla beslemeyin. Fazla beslemek kusmaya neden olacağından sık sık azar azar besleyin. Bebeğinizi ağlarken emzirmeyin. Çünkü ağlarken emzirmek bebeğin hava yutmasına neden olur. Ağlayan bebeğinizin ağlaması dindikten sonra beslemeye başlayın.

Peki, bebek kusuyorsa nelere dikkat edeceğiz?  Normal kusmayı hastalıkla meydana gelen kusmadan ayıracak ölçüt. Kusmanın zamanı ve miktarıdır. Yeni doğan bebeklerde ilk 48 saat içinde olan fışkırır tarzdaki kusmalar bebeğin sindirim sistemiyle ilgili bir hastalığın işaretidir. Fışkırarak kusma genelde zorlanarak kusmayla oluşur. Fışkırarak kusan bebeğin bir diğer hastalığı mide darlığı da olabilir.

Reflü hastalığını hepimiz yetişkinlere ait bir hastalık zannederiz. Aslında bir yaşın altındaki çocuklarda da reflü sıklıkla görülen rahatsızlıklardandır. Reflü oluşumuna, besinlerin mideye geçişini sağlayan kapakçığın tam olarak gelişmemiş olması ve bebeklerin yatar pozisyonda beslenmeleri neden oluyor. Anne sütü alan bebeklerde reflü görülme olasılığı çok düşüktür. Bebekleri biberonla beslemek yanlış bir uygulamadır. Biberon bebeğin hava yutmasına neden olabileceğinden reflüye neden olabilir. Bu sebeple ki sizlere tavsiyemiz elinizde geldiğince biberonla beslenmeyi az yapmanızdır. Oluşabilecek kusma sorunlarına karşın doktorunuza danışmadan, doktor gözetimi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Bebeklerin ilk 3 ayında kusmaları oldukça sık olur ve boğulma riski de bununla doğru orantılı olarak çokça meydana gelebilmektedir. Bebeğinizi yatırırken sırt üstü fakat başı yana çevirili olarak yatırın. Herhangi bir kusma olduğunda kusmuğu yan tarafa akmasını sağlamış olun ki boğulma riskini de azaltınız. İlk 3 aydan sonra gelişen bebekte boğulma riski çok daha aza inmiş olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir