Kent Gündemi – En Güncel Haberler!

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Bebekler ve Çocuklar da Ateş Nasıl Ölçülmeli?

Bebekler ve Çocuklar da Ateş Nasıl Ölçülmeli?

ozan ozan -
38 0

Çocuğu olan her annenin en büyük korkusu olmuştur: Ateş. Peki ya çocuğunuzun ateşinin olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Bunu anlamanın en kolay ve doğru yanıtı dudaklarınızla ya da elinizin tersiyle alnını veya ensesini ellemektir. Vücudumuzdaki sıcaklığı en iyi yansıtan, ateş ölçümünün en iyi yapıldığı yerler; ağız, rektum, koltuk altı ve kulak içidir. Çocuğu olan anne babalar evlerinde mutlaka bir termometre bulundurmalılar. Çocuğunuz 4 yaşına gelip ağzında termometreyi tutana kadar ağızdan ölçüm yapmayın. Sağlıklı bir sonuç elde edemeyeceksinizdir.

Bazı durumlarda çocukların ateşini ölçmek için belli zamanlardan sonra ölçüm yapılmalıdır. Mesela ağlayan veya koşuşturmacalı bir oyun oynayan çocuğunuzda ateş ölçerken hemen ölçüm yapmayın. Yarım saat bekleyip ölçümü ondan sonra yapın. Böyle yapınca daha sağlıklı sonuçlar elde etmiş olursunuz. Yine ağızdan ölçüm yaparken sıcak veya soğuk bir şey tükettikten hemen sonra değil yaklaşık yarım saat sonra ölçüm yapınız.

Rektal (popodan) ateş ölçümü:  Çocuğunuzun başını bir yastıkla destekleyip yüzükoyun yatırın ardından poposunu açın. İlgisini başka yönlere çekip o sırada termometreyi rektuma 2 cm kadar sokun. Cam termometreyi 2 dakika kadar, dijital termometreleri bip sesini duyana kadar bekletin.

Koltuk altından ateş ölçümü:  Çocuğunuzun tişörtünü çıkartın ve koltuk altının kuru olmasına dikkat edin. Daha sonra dirseğini vücuduna doğru yaslayın. Cam termometre kullandıysanız 4-5 dakika kadar bekleyin. Dijital termometrelerde bip sesini duyana kadar bekleyin.

Kulaktan ateş ölçümü:  Uzmanlara göre kulaktan ölçülen ateş en doğru sonucu vermektedir. Kulaktan ölçüm yaparken de bir uzmandan yardım alıp nasıl yapılmasını öğrenin. Dijital termometre ucunun kulak içine çok fazla sokmayın. Kulak zarına zarar verebileceğinizi unutmayınız.

Ağızdan ateş ölçümü:  Ağızdan ölçüm 4-5 yaşındaki çocuklar için uygundur. Daha küçük olan çocuklar termometreyi ağızlarında tutmakta zorlandıkları için doğru bir ölçüm olmaz. Termometre dilin altında durmalıdır ve 2-4 dakika kadar beklenmelidir. 4-5 yaşın altındaki çocuklarda bu yöntemi kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü 4-5 yaş altındaki çocuklar ölçüm çubuğunu yutmaya çalışabilir.

Genelde ağızdan ölçümde 37 derece, rektumdan (popodan) ölçümde 37,6 derece, koltuk altından ölçümde ise 36,5 derece normal kabul edilmektedir. Çocuğunuzda bu sınırların üzerinde bir ateş sonucu elde ederseniz derhal doktora götürünüz. Doktor kontrolü ve tavsiyesi dışında kesinlikle ilaç kullanmayınız.

Çocuğunuzla birlikte sağlıklı günler dileriz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir